De Tweede Kamer denkt een stuk positiever over een mogelijke verlenging van de missie in Uruzgan. Dat zeiden de defensiespecialisten in de Tweede Kamer donderdagavond volgens de NOS in Eindhoven. Maar andere landen gaan er niet graag naar toe.
De Kamerleden waren op bezoek geweest in Afghanistan. Daar spraken ze onder meer met de Australische minister van Defensie Brendan Nelson.
Dreigende taal
Nelson heeft gezegd dat Nederland zich niet zomaar kan terugtrekken, omdat de Australiërs in Uruzgan de bescherming van Nederlandse Apache-helikopters niet kunnen missen. Hij beweerde tevens dat Australië niet in staat is om meer troepen te leveren.
Nelson kondigde volgens de krant The Australian aan dat Australië waarschijnlijk vertrekt uit de Afghaanse provincie als Nederland besluit daar na augustus volgend jaar niet langer te blijven.
Australië heeft bijna duizend man in Afghanistan en leidt samen met Nederland de Task Force Uruzgan.
De optie blijft dan open dat de Amerikanen weer in Uruzgan gaan zitten, die zaten daar ook voordat de Nederlanders kwamen, hoewel de Amerikanen de NATO-bondgenoten om meer steun vragen in Afghanistan.
Brede steun
De regering beslist waarschijnlijk eind september of en hoe de missie in Uruzgan wordt verlengd. Dat zou eerst vlak voor het zomerreces gebeuren, maar de partijen vonden dat er dan geen ruimte was om te debatteren.
Brede steun van de Tweede Kamer wordt doorgaans als wenselijk gezien bij militaire missies. Nu zou alleen de SP de missie niet willen verlengen.
Vandaag bleek uit een opiniepeiling die werd gepubliceerd in het Algemeen Dagblad dat een meerderheid van de bevolking tegen een verlenging van de missie is.
Noorwegen
Nederland overlegt met diverse landen over de mogelijkheden als de missie over een jaar afloopt. De namen van Polen, Duitsland, Indonesië en Noorwegen gaan onder meer rond.
Maar het Noorse parlement heeft laten weten geen zin te hebben om naar Uruzgan te gaan. De Noren wilden eerder al niet naar Kabul.
Momenteel leiden de Noren het Provincial Reconstruction Team in Meymana, de hoofdstad van de noordelijke provincie Faryab. Daar aan de grens met Toerkmenistan is het betrekkelijk rustig.
De NATO, die de hele ISAF-missie leidt, is ontevereden over een groot aantal bondgenoten omdat ze niet meer troepen willen leveren, en veel landen hun troepen niet willen stationeren in het oosten en zuiden van Afghanistan waar hard wordt gevochten met de Taliban.
vrijdag 31 augustus 2007
Parlement Nederland denkt nu positiever over verlenging missie in Uruzgan
Labels:
afghanistan,
noorwegen,
opinie,
tweede kamer,
uruzgan
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten